ΧΑΛΒΑΣ: Ένα ακαταμάχητο θαύμα από ταχίνι, ζάχαρη και μέλι


Ο μακεδονικός χαλβάς δεν γεννήθηκε στη Μακεδονία αλλά έφτασε στις ελληνικές ακτές το 1922 από την οικογένεια Χαΐτογλου, που ήταν χαλβαδοποιοί στο Ικόνιο, στην Κεντρική Τουρκία

Πρωτοεμφανίστηκε τον 13ο αιώνα Σύμφωνα με το «Classical Turkish Dictionary» η λέξη χαλβάς στα τουρκικά σημαίνει γλυκός, αλλά έχει εξελιχθεί ώστε να σημαίνει το συγκεκριμένο γλυκό. Στο «Τurkish Cookbook» ο Νevin Ηalici γράφει ότι ο χαλβάς- ή helva όπως λέγεται στην Τουρκία είναι το παλαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας.

Αναφορά στο πιάτο αυτό έγινε στα έργα του 13ου αιώνα του φιλόσοφου Μevlana Jalaluddin-i Rumi, σε μία εκδοχή που φτιάχνεται με πετιμέζι η οποία ονομάζεται pekmez helvasi και σε μία που φτιάχνεται με αμύγδαλα και λέγεται badem helvasi.

Τον 15ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, το Παλάτι Topkapi είχε πολλές νέες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Ηelvahane ή αλλιώς Σπίτι του Χαλβά. Ώς τον 17ο αιώνα η ελίτ της Κωνσταντινούπολης έκανε δείπνα με χαλβά, όπου το γλυκό σερβιριζόταν ως ένα είδος intermezzo.

Σήμερα, ο χαλβάς εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Τουρκία και καταναλώνεται κυρίως σε γεννήσεις και κηδείες.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές: ρευστές σιμιγδαλένιες πουτίγκες με γλυκό γάλα, χαλβάς με σαφράν και φιστίκια, εκδοχές για κηδείες όπου το σιμιγδάλι καβουρδίζεται σαν roux και αναμειγνύεται με σουσάμι, καρύδια και πετιμέζι, βουτυράτες εκδοχές εμπλουτισμένες με κουκουνάρι και κοκκώδεις εκδοχές εμπλουτισμένες με γάλα.

Στη Συρία, στον Λίβανο, στις χώρες του Κόλπου, στο Αφγανιστάν, ακόμα και στην Ινδία τρώνε χαλβά σε κάποια μορφή, από καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι, βούτυρο, λάδι, ξηρούς καρπούς, σαφράν, κάρδαμο και ροδόνερο μεταξύ άλλων.

Ορισμένες εκδοχές είναι στο τηγάνι. Στην Ινδία υπάρχουν οι πιο ασυνήθιστοι: από μαγειρεμένα καρότα σε γάλα καρύδας. Ακόμα και οι πανταχού παρούσες Ινδικές φακές dal έχουν τη θέση τους σε τουλάχιστον μία εκδοχή του διεθνούς αυτού γλυκίσματος.

Ψητά μήλα γεμιστά με χαλβά

Για 6 μερίδες ●6 μήλα Golden Delicious ●6 γεμάτα κ.γ. ανάλατο βούτυρο ●120 γρ. σουσαμένιος χαλβάς εμπορίου ●Κανέλα σε σκόνη και φρέσκα φύλλα δυόσμου για γαρνιτούρα 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε και κρατάμε το επάνω μέρος των μήλων, τα «καπάκια». Αφαιρούμε τον πυρήνα και κάνουμε μια τρύπα περίπου 4 εκ. φαρδιά και βαθιά.

2. Αλείφουμε κάθε μήλο εσωτερικά με μισό κουταλάκι βούτυρο. Θρυμματίζουμε τον χαλβά με τις άκρες των δακτύλων μας και βάζουμε ίσες ποσότητες μέσα στα μήλα, φτιάχνοντας λοφάκια. Βάζουμε τα «καπάκια» από πάνω και βάζουμε τα μήλα σε ταψί. Λειώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω από τα μήλα.

3. Ψήνουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε μέχρι να γίνουν τρυφερά, για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με λίγη κανέλα και γαρνιρισμένα με ένα φύλλο δυόσμου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Περί ορέξεως

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.